EQUILIBRUM DETOX

EQUILIBRUM DETOX

Utilizarea zeolitilor in sanatate

 

In urma cu mai multi ani, am auzit despre zeolit cum ca ar fi bun la multe, multe. Oau, zic, s-a descoperit panaceul universal. Huh, alta minciuna de marketing, gandesc ca un specialist in vanzari. Ma apuc sa ma informez si la o prima vedere gasesc ca zeolitul:

– Poate ajuta la echilibrarea nivelului pH-ului celular

– Actioneaza ca agenti de chelare si indepartarea metalelor grele din organism

– Reduce incidenta diareei prin absorbtia excesului de apa

– Imbunatateste absorbtia nutrientilor in tractul digestiv

– prezinta actiuni de stabilizare a functiei sistemului imunitar (imunomodulator)

– Actioneaza ca agent anti-viral cu spectru larg

Hai sa ne informam mai mult, sa vedem ce studii s-au facut care sa sustina cele de mai sus si, fain frumos ma apuc sa adun articol dupa articol si uite asa mi-am facut o baza de date stiintifice puternica. Dupa studii de aproximativ trei ani am ajuns la urmatoarele concluzii:

Zeolitii sunt benefici in multe domenii, iar asistenta medicala este una dintre ele.

Aici vom discutam despre aplicatiile zeolitilor in ingrijirea sanatatii. Scopul nostru este de a demonstra utilitatea sa in asistenta medicala.

Odata cu cresterea poluarii, suntem tot mai expusi la metale grele toxice, pesticide. Antibioticele si hormoni sintetici (anticonceptionale), cat si fumul de tutun le putem de asemeni considera agenti poluanti cu efecte negative asupra sanatatii noastre. Suntem continuu expusi la aceste toxine reactive, unele din ele intalnindu-le in alimentele pe care le consumam, in aerul pe care il respiram, in apa pe care o consumam, precum si in produsele cosmetice si de uz casnic.

Toxinele pot afecta aproape orice sistem sau aparat din corpul nostru, ducând la digestie proasta, oboseala, scaderea imunitatii, alergii cutanate, caderea parului, dureri de cap, dezechilibre hormonale, tulburari respiratorii, dezechilibre neurologice, boli cardiovasculare si cancer.

Denumirea de Zeolit provine din combinarea cuvintelor grecesti „zeo”= a fierbe si „lithios”= piatra, insemnând „piatra fierbinte”, datorita faptului ca zeolitii elibereaza apa daca sunt incalziti.

Zeolitii sunt cristale microporoase hidratate natural sau cristale sintetice cu structuri bine definite care contin tetrahidroxid de aluminiu (AlO4) si tetrahidroxid de siliciu (SiO4) legati prin punti ale atomilor de oxigen. Cei mai comuni zeoliti naturali sunt formati prin modificarea rocilor vulcanice bogate in tuff (sticla) cu apa din lacuri sau cu apa de mare [1].

Structurile zeolitilor constau din cadre tridimensionale de SiO4 si tetraoxid de AI4+. Bazele interesului pentru efectele biologice ale zeolitilor se refera la una sau mai multe proprietati fizice si chimice, cum ar fi capacitatea de schimb ionic, adsorbtia si proprietatile sitei moleculare aferente.

Zeolitul actioneaza ca o „cusca” (fig.1) [1] si permite moleculei „sa prinda” o varietate de ioni si compusi. Prin captarea particulelor incarcate electric, zeolitii pot: sa actioneze ca un antioxidant, sa echilibreze pH-ul, sa reduca incidenta daunelor produse de metalele grele si sa imbunatateasca absorbtia nutrientilor. Rezultatele recente au demonstrat, de asemenea, faptul ca zeolitii naturali, netoxici biologici, sunt foarte eficienti ca adsorbanti de glucoza si acest lucru a dus sa fie sugerat ca un potential medicament pentru persoanele care sufera de diabet zaharat.

Structura zeolitului poate, de asemenea, „sa prinda” potentiali agenti cancerigeni, reducând astfel riscul aparitiei cancerului. [3]
 

Fig.1 Structura zeolitului

Aplicatii medicale ale zeolitilor:

Efectul asupra diabetului zaharat

Zeolitii au o potentiala utilizare in tratamentul diabetului. Un experiment efectuat pe soareci cu diabet indus de alloxan a aratat ca, zeolitul (clinoptilolitul) natural ar putea impiedica complicatiile tardive ale diabetului zaharat. Desi clinoptilolitul natural, fin macinat, nu a scazut semnificativ nivelul glucozei din sânge la animale, au existat câteva indicii ca zeolitii au, de fapt, capacitatea de a adsorbi o cantitate mica de glucoza. S-a demonstrat ca transformarea hidrotermica a clinoptilolitului natural, purificat, utilizând sulafat de fier (FeSO4), are selectivitate in adsorbtia glucozei.

Soarecii cu diabet indus de alloxan au fost izolati in custi metabolice timp de 6 zile de la administrarea clinoptilolitului.

Volumul masurat al apei potabile consumate si urinei excretate a scazut, pentru ca in ziua a 6-a a experimentului sa scada cu 50%. Clinoptilolitul a prezentat efecte pozitive asupra multor simptome asociate bolii diabetice. Unii parametri biochimici din serul soarecilor diabetici tratati sunt prezentati in Tabelul 1.

Tabelul 1 Parametrii chimiei clinice serice la soarecii diabetici tratati cu clinoptilolit

Parameter 24h 7 days 3 months 6 months
AF (U/L) 72.2 ±1.8 125±7.2 113±11.6 46.6±8.4
Glucose(mM/L) 18.8±6.8 22.3±4.2 19.6±4.9 74±23.9
AST (U/L) 70.6±11.9 99.6±24.7 90±21.8 74±23.9
ALT (U/L) 26.6±2.7 29±3.7 25±3.2 35.9±7.8
Ca (mM/L) 2.3±0.3 2.15±0.07 2.17±0.06 2.24±0.1

U, unitati internationale; AF, fosfataza alcalina; AST, aspartat aminotransferaza; AL, alanina; amino-transferaza; Ca, calciu total. Sursa: date nepublicate. [2]

Diferentele semnificative intre soarecii diabetici tratati cu zeoliti si cei netratati au fost observate numai in cantitatea totala de calciu (Ca) in seruri. Animalele diabetice netratate aveau 1,92 mM/L Ca in ser, in timp ce soarecii diabetici tratati cu clinoptilolit au avut o concentratie mai mare de Ca in serul sanguin,aceasta variind de la 2,15 la 2,3 mM/L. Clinoptilolitul natural care contine ionii de Fier (Fe2+) interactioneaza cu glucoza cu formarea unui complex de fier-glucoza in clinoptilolit. Complexul Fe2+-clinoptilolit-glucoza format are la baza un mecanism de adsorbtie puternica, actiune guvernata de caracteristicile reactive ale glucozei. Este bine cunoscut faptul ca siliciul previne aproape complet aparitia diabetului spontan la sobolani tineri. Deoarece silicea este foarte specifica in actiunea sa impotriva macrofagelor, aceasta observatie indica un rol important al acestor celule in patogeneza bolii [2].

Efectul asupra dezvoltarii si cresterii tumorilor

S-a descoperit ca zeolitii pot actiona ca agenti terapeutici anticancerigeni in studiile in vivo pe animale si in modelele de celule de cultura tisulara. Zeolitul natural constituent din apararea celulara naturala administrat pe cale orala la soarecii si câinii care sufera de o varietate de tipuri de tumori, a condus la o micsorare semnificativa a unor tumori si la ameliorarea starii generale de sanatate la unele animale. Pulberea de zeolit natural macinat a demonstrat, de asemenea, ca induce activarea inhibitorului universal al kinazelor dependente de ciclina si unul dintre genele tinta ale supresorului tumoral p21 WAF1/CIP1, care poate actiona ca supresor tumoral prin capacitatea sa de a controla progresia ciclului celular.

Activarea p21 WAF1 / CIP1 poate opri cresterea tumorilor prin suprimarea directa a semnalelor de crestere. Soarecilor cu melanom B16 li s-a adminsitrat in hrana, clinoptilolit timp de 30 de zile, de cinci ori pe zi. Volumul tumoral a fost semnificativ mai mic la 5 din cei 80 de soareci. In ciuda faptului ca tumora a inceput sa creasca rapid dupa intreruperea tratamentului cu clinoptilolit (intre 30 si 60 de zile dupa transplantul de tumori), soarecii au trait statistic mult mai mult când au fost tratati cu clinoptilolit 200 si 150 mg decât animalele de control. Rezultate interesante au fost obtinute cu câinii. Aplicarea locala a clinoptilolitului la cancerele de piele ale câinilor a redus efectiv formarea si cresterea tumorilor. Studiile in vitro privind cultura de tesut au aratat ca, clinoptilolitul fin macinat inhiba proteinkinaza B (c-Akt), induce exprimarea proteinelor de supresoare tumorale p21 WAF1 / CIP1 si p37 KIP1 si blocheaza cresterea celulara in câteva linii celulare canceroase. Din 22 de pui care sufereau de diferite tipuri de tumori spontane si tratati cu clinoptilolit, 14 au raspuns la terapie, adica tumoarea a disparut complet sau dimensiunea tumorii a fost semnificativ redusa. Trei câini au avut tumori de prostata; unul dintre acestea a fost studiat prin ultrasunete si sa constatat ca are, de asemenea, un chist de prostata. Acest câine era linistit, fara apetit, si letargic inainte de tratament. Când terapiile conventionale nu au functionat, terapia cu clinoptilolit a fost inceputa. Dupa doar 2 zile de tratament, câinele a devenit activ; in a treia zi a inceput sa manânce in mod normal, iar in a patra zi câinele urina in mod normal. In ziua 10, chistul si tumora au fost reduse in dimensiune, iar dupa o luna au disparut complet. Desi prostata a devenit doar nesemnificativ mai mica, câinele nu a prezentat semne de boala.

Proliferarea liniilor celulare tumorale in vitro

Studiile efectuate in cultura tisulara in vitro indica faptul ca tratamentul cu clinoptilolit natural afecteaza proliferarea si supravietuirea mai multor linii de celule canceroase de origine umana. Adaugarea clinoptilolitului a inhibat proliferarea celulara intr-o maniera dependenta de concentratie, in parte datorita inductiei inhibitorilor kinazelor dependente de ciclina, inhibarii expresiei B / Akt si inducerea decesului celular programat. Cresterea celulelor HeLa (carcinomul de col uterin), CaCo-2, HT-29, MCF-7 si SKBR-3 (carcinoamele mamare) si a celulelor sarcomului fibros de soarece dupa trei zile de tratament a fost inhibata semnificativ cu o doza de 50 mg/ml. Cresterea fibroblastelor normale a fost usor stimulata. Rezultate similare au fost observate prin masurarea 3H-timidinei in prezenta serului de bovine fetale 10% in celulele sarcomului fibrozei de soarece. (Fig.2) [2]

Fig.2 Effect of the medium pretreated with 0.5, 5.0, and 50.0 mg/ml clinoptilolite on growth of various cell lines

Clinoptinolitul actioneaza ca antioxidant puternic

Oxigenul este de fapt un produs secundar toxic al metabolismului organismelor celulare mici, iar organismul il foloseste pentru a produce energie. Radicalii liberi de oxigen sunt creati printr-un proces biochimic la nivel celular. Radicalii liberi pot deteriora vasele de sânge, provocând inflamatii si, prin urmare, conducând la cresterea formarii placii de aterom, care poate contribui la accident vascular cerebral si boli cardiace. Structura de „cusca” a clinoptinolitului poate ajuta la blocarea radicalilor liberi, prin aceasta, inactivându-i si prevenind deteriorarea ulterioara a tesutului inconjurator. Toti acesti antioxidanti clasici au capacitatea de a „exista” in forma ionica (cu un electron suplimentar) sau cationica (cu un electron mai putin), fara a deveni la rândul sau un radical liber. Zeolitul poate sustine actiunea acestor antioxidanti printr-un mecanism complet diferit, prin captarea radicalilor liberi foarte reactivi; acesti compusi periculosi sunt inactivati si sunt usor eliminati din sistem.

Concluzii

Numerosi compusi naturali sunt utilizati in mod obisnuit pentru tratarea diferitelor boli, inclusiv ceaiul verde si extractele de soia. Constatarile recente arata ca produsele dietetice si compusii antioxidanti au, de asemenea, un efect benefic, in special la pacientii cu cancer.

Pe baza studiilor terapeutice in vivo s-a constatat ca zeolitii bogati in clinoptilolit activ, actioneaza ca agentilor terapeutici anticancerigeni in modelele de celule de cultura tisulara. Clinoptilolitul administrat pe cale orala la soareci si câini care sufera de o varietate de tipuri de tumori a condus la o reducere semnificativa a unor tumori si la ameliorarea starii generale de sanatate la unele animale.

Zeolitul are un efect similar chelationului in indepartarea metalelor grele (in special plumb, mercur, cadmiu si arsen), pesticide, erbicide, PCB si alte toxine din organism.

Zeolitul pare sa blocheze replicarea virusurilor si se poate dovedi a fi un remediu puternic anti-viral pentru toate virusurile.

Zeolitii creeaza un tampon natural in sistem prin stabilirea unui nivel optim al pH-ului (intre 7,35 si 7,45), care, la rândul sau, activeaza functia creierului si stimuleaza un sistem imunitar puternic.

Conform marturiilor, zeolitul creaza un sentiment de bunastare, claritate si fericire. Se pare ca acest lucru este o consecinta a eliminarii toxinelor si, conform cercetarilor, creste productia de serotonina. Un studiu sugereaza ca zeolitul ajuta si la ameliorarea depresiei.

Zeolitul neutralizeaza formarea nitrozaminelor in stomac. Nitrozaminele din carnea procesata, sunt o cauza a cancerului de stomac. Un alt efect pozitiv asupra stomacului, conform multor rapoarte, este reducerea aciditatii gastrice, ceea ce il recomanda ca un bun tratament pentru esofagita de reflux.

Zeolitii, pe baza studiilor, au fost caracterizati ca fiind non-toxici.

Zeolitii pot fi folositi in medicina pe scara larga. Acest lucru poate duce la utilizarea lor ca o alternativa in reducerea numeroaselor tulburari si ar trebui incurajat consumul cu responsabilitate al acestuia.

Activitatea antivirala a zeolitilor poate fi demonstrata prin capacitatea moleculei de a capta particule virale in timpul replicarii virale, prevenind astfel formarea de noi molecule virale si proliferarea acestora.

Referinte:

[1] MAGDALEN TOMAŠEVIĆ-ČANOVIĆ, Purificarea zeolitului natural-clinoptilolit pentru aplicare medicala-extragere a plumbului, Institutul pentru Tehnologia Materiilor Nucleare si a altor materii prime, Belgrada

[2] Institutul K. Paveli si Mirko Hadzija Ruder Boskovic, Zagreb, Croatia, Aplicatii medicale ale zeolitilor (24), Manualul stiintei si tehnologiei zeolitice

[3] K. Paveli, Clinoptilolitul natural al zeolitului: adjuvant nou in terapia anti-cancer, Jurnalul de Medicina Moleculara, Institutul Ruder Boskovic, Divizia de Medicina Moleculara si Divizia de Chimie a Materialelor, Bijeni ka 54, Zagreb, Croatia

Gabrie Bruj

Suport clienti Luni – Vineri: 09:00 – 17:00

+40 213 711 475 +40 755 862 299 info@enviro-naturals.com
close

Comparare

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

close

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!